Jumaat, 5 Disember 2014

3 Permohonan Penting Setiap Pagi

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam tidak pernah meninggalkan sebuah do’a, yang mana beliau sentiasa berdo’a dengan do’a ini setiap selesai solat subuh. Sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ummu Salamah radhiyallahu ‘anha:
((اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا، وَرِزْقًا طَيِّبًا، وَعَمَلًا مُتَقَبَّلًا ))
“Ya Allah, aku memohon kepadamu Ilmu yang bermanfaat, rezki yang halal, serta amal yang diterima” [Diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Ibnu Majah, Thabrani, dan yang lainnya, dan disahihkan oleh Syaikh Al-Albani rahimahullah dalam sahih Ibnu Majah]
Hal ini merupakan petunjuk yang diberikan oleh Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam, agar hari-hari kita tidak kosong dari 3 hal tersebut, yaitu:
Pertama, agar senantiasa kita Menambah Ilmu, bukan sekadar ilmu, akan tetapi yang diinginkan adalah ilmu yang bermanfaat, yaitu ilmu agama, yang dengannya kita mengetahui apa-apa yang diinginkan Allah Ta’ala dan apa-apa yang telah disampaikan oleh RasulNya shallallahu’alaihi wasallam. Ilmu hanya diperoleh dengan mempelajarinya. Maka dengan memanjatkan do’a ini, kita berharap agar Allah Ta’ala memberi taufiq kepada kita sehingga terdorong hati kita untuk menuntut ilmu, mempelajarinya demi menghilangkan kejahilan dari diri kita. Tambahan pula, segala bentuk kemudahan telah tersedia pada hari ini, yang memudahkan kita untuk mendapatkan ilmu agama, bila-bila sahaja, dan dimana sahaja.
Kedua, agar kita juga Mencari Rezki, bekerja dan berbuat sesuatu, tidak hanya duduk menantikan pemberian dari orang lain. Islam menganjurkan kita mencari rezki demi untuk melaksanakan ketaatan kepada Allah. Dengan rezki tersebut kita boleh menyempurnakan solat kita, dengan rezki tersebut kita boleh bersedekah baik yang wajib mahupun  yang sunnah, dengan rezki tersebut mungkin ia mencukupi untuk kita menunaikan umrah ataupun haji, dan segala bentuk ketaatan lainnya. Akan tetapi tidak bererti kesemua jenis rezki, yang kita pilih hanya yang halal. Kerana hanya rezki yang halal yang akan memberikan keberkatan. Dan kerana Allah Ta’ala tidak akan menerima kecuali dari yang halal dan baik.
Ketiga, agar kita banyak beramal soleh. Sangat penting amalan kita diterima Allah Ta’ala. Setelah bersusah payah, mengorbankan waktu, tenaga, harta, tentu kita ingin agar semua itu diterima Allah Ta’ala sehingga mendapat balasan yang diinginkan. Akan tetapi Allah hanya akan menerima amal yang soleh, yaitu amal yang berdasarkan 2 perkara penting: Ikhlas (semata-mata mengharap redha Allah), serta Muttaba’ah (beramal hanya dengan petunjuk yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad shallallahu’alaihi wasallam).
Dan ketiga perkara tersebut saling berkaitan satu sama lain.
Dengan Ilmu yang bermanfaat kita dapat mengetahui mana yang halal dan mana yang haram, hinggakan dalam mencari rezkipun kita tahu batasannya dan kita pastikan kita hanya mencari yang halal.
Dan hanya dengan ilmu lah suatu amal dapat diamalkan dengan benar, bersesuaian dengan apa yang diinginkan Allah dan RasulNya, supaya amalan tersebut diterima. Kerana amalan yang tidak berdasarkan ilmu, yaitu yang tidak berdasarkan petunjuk Allah dan RasulNya, maka amalan tersebut akan tertolak, sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh A’isyah radhiyallahu’anha “Barangsiapa yang beramal dengan suatu amalan yang bukan atas petunjuk kami, maka amalan tersebut tertolak” (Riwayat Muslim, sahih).
Demikian juga, harta yang halal juga menentukan apakah amalan kita diterima atau ditolak. Sebagaimana hadis yang menceritakan tentang seorang musafir yang berdo’a kepada Allah dalam permusafirannya “Ya Rabb, Ya Rabb…” akan tetapi makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram, sehingga Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam bersabda “Bagaimana do’anya akan dikabulkan?” (Riwayat Muslim, sahih). Padahal orang tersebut dalam keadaan dimana jika dia berdo’a, doanya tidak akan tertolak, akan tetapi Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam menyatakan bahawa do’anya tertolak akibat makanan, minuman, serta pakaiannya berasal dari sesuatu yang haram.
Semoga dengan merenungi do’a diatas, dapat mendorong diri kita untuk senantiasa mengisi hari-hari yang kita lalui dengan ketiga amalan tersebut.
———————————-
Info Tambahan
Antara pengajaran lain yang kita dapat dari doa ini ialah:

  1. Dengan berdoa hanya kepada Allah, kita menunjukkan perakuan bahawa Allah bersifat Al-Samee’ السميع Maha Mendengar dan Al-Ghany الغني Maha Kaya.
  2. Kita juga memperakui bahawa diri kita adalah hamba kepada Allah. Kita tidak mampu mendapatkan apa-apa perkara berfaedah melainkan melalui pemberian Allah.
  3. Allah mengutuskan utusanNya untuk mengajar perkara yang sangat berfaedah kepada manusia. Dengan ini, kita juga memperakui tentang sifat Ar-Rahman الرحمن Allah iaitu sifatNya yang Maha Pemurah.

Makluman:
Artikel ini telah di sunting oleh Abdullatef. Artikel sebenar boleh didapati dari pautan berikut: http://pustakaalatsar.wordpress.com/2013/01/09/jangan-lewatkan-hari-tanpa-3-perkara-ini/, bertajuk “Jangan Lewatkan Hari tanpa 3 Perkara Ini!”, Pustaka Al-Atsar, 27 Shafar 1434H. Nota: Faedah dari penjelasan ustadz Abu Yahya Badrussalam dalam kajian Mukhtashar Minhajul Qasidin
Catat Ulasan