Rabu, 31 Disember 2008

Virtual Reference Service - KoolIM & Dimdim

Today, I received an instant message from a student asking about a problem regarding Digital Library log in. We have a simple chat, and then I log in into my dimdim account and gave him the invitation link to the dimdim webmeeting. We continue our chat there [dimdim].

I tried to open web pages share but unfortunately it was not working. Alhamdulillah, I still have an alternative. I opened computer screen share. Alhamdulillah it's working.

The chat session ran smoothly, I showed him how I did my search and he understand me, alhamdulillah. For me, this is a great start. Alhamdulillah. Thanks also for Kool IM and Dimdim.


Mengucapkan Tahniah Sempena Tahun Baru Hijrah


Baru sebentar tadi, di akhir perbualan dengan seorang pelajar, dia mengucapkan HAPPY NEW YEAR kepada saya. Tak tau nak jawab macam mana. Saya sudah sedia maklum dengan pendirian kebanyakan ulama dan para penuntut ilmu [yang saya kenal] yang membenci perkara-perkara yang tidak berasal dari sumber Islam yang tulen. Setelah beberapa saat berfikir, lalu saya membalasnya dengan senyuman.

Sekejap tadi, kebetulan ketika membelek-belek RSS Islam QA melalui google reader, saya terjumpa fatwa tentang perkara di atas. Betullah, seperti yang telah saya maklum, adalah dibenci meniru-niru amalan-amalan kaum orang-orang kafir. Namun, Syeikh Ibn Uthaymeen berpendapat, perlu menjawab ucapan tahniah tersebut dengan baik walaupun pada asalnya, tak boleh kita memulakan ucapan tersebut. Beliau mencadangkan ucapan jawab berbentuk doa: "Mudah-mudahan Allah jadikan ia, tahun yang baik dan diberkati buat anda".

Selasa, 23 Disember 2008

Tadabbur Al-Quran

Inginkah anda memahami maksud-maksud Al-Quran?
Berikut adalah tips tadabbur quran yang saya dapat dari rakaman daurah oleh Syeikh 'Isom bin Abdul Aziz Al-'Uwaid:

Ada dua perkara yang perlu diambil perhatian dalam perkara ini:
- rukun tadabbur
- wasilah/jalan yang boleh membantu

rukun tadabbur terdiri daripada:
- keyakinan bahawa kita amat berhajat kepada tadabbur quran
- hati yang terbuka

manakala wasilah yang boleh membantu kita menghayati al-quran ialah:
- membaca dengan intonasi yang sesuai
- memahami maksud turunnya surah-surah

Tiga Jenis Kawan



[petua ini diambil dari syarah hilyah tolibul ilmi oleh syeikh soleh al-uthaymin]:
www.salafyat.com/vb/sh...#post45749 ,
Download atau dengar syarahan dari sini: pilih syarah no 7.

Download Kitab



Ada 3 jenis kawan:

1- Kawan yang hanya mendapatkan manfaat dari kita.

Kawan jenis ni, akan meninggalkan kita bila dia merasa kita ni dah tak
berguna padanya. Kawan jenis ni ramai. Kawan jenis ni selalu memaksa kita menghulurkan bantuan, jika kita setuju menolongnya, dia akan redha dgn kita dan jika kita menolak untuk menolong, dia akan membenci kita.

2- Kawan berseronok.


Kawan jenis ni berkawan dengan kita hanya kerana dia seronok bersembang, berteman dan lain-lain dengan kita sedangkan dia tidak pun memberi manfaat kepada kita. Kita dan dia tidak saling memberi manfaat untuk satu sama lain. Berkawan dengannya hanyalah membuang masa. Hati-hati dgn kawan jenis ini, kerana ia hanya membazir waktu kita.

3- Kawan yang memberi manfaat kepada kita dan menjauhkan darurat
daripada kita.

kawan jenis ini, adalah kawan yang membawa kepada kebaikan dan menjauhkan kita dari perkara buruk. Dia membuka untuk kita, pintu-pintu kebaikan dan membimbing kita kepada kebaikan. Peliharalah sungguh-sungguh hubungan dengan kawan jenis ini.

Isnin, 22 Disember 2008

MEDIU Library: Virtual Reference Service [beta]


"Library now provides Virtual Reference Service (trial) via Instant
Messaging Service using Yahoo Messenger and Google Talk. Students now
can seek immediate inquiry using this service. The library's ID for the
service is "askdlibmediu"."


إعلان من المكتبة الرقمية:
تقوم المكتبة الرقمية حالياً بتقديم خدمة المرجع الإفتراضي عبر
خدمة المراسلة الفورية وبإستخدام ياهو مسنجر وجوجل تولك، ويستطيع الطلاب
الآن إستخدام هذه الخدمة في البحث الفوري، ومفتاح الدخول لهذه الخدمة هو "
askdlibmediu".



Perpustakaan MEDIU sekarang sedang mencuba "perkhidmatan rujukan secara maya" melalui aplikasi gtalk dan ym. Melalui perkhidmatan ini, diharapkan pihak perpustakaan dapat berkomunikasi dengan pengguna perpustakaan dengan lebih baik. Pengguna boleh mengemukakan soalan-soalan rujukan berkaitan perpustakaan secara terus dengan kaedah yang dikenali sebagai chatting.

Bagaimana pengguna memanfaatkan servis ini?

Pengguna boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk tujuan seperti berikut:
  1. Perlu bimbingan untuk menggunakan maktabah raqmiyyah
  2. Perlu bimbingan untuk mencari bahan-bahan rujukan yang ada dalam internet selain dari maktabah raqmiyyah.

Di mana nak cari kitab?

Bismillah ...

Berikut adalah antara tempat-tempat dalam internet yang selalu saya kunjungi untuk mencari kitab dalam bentuk elektronik:

Biasanya, ada saudara-saudara kita yang berbesar hati untuk berkongsi kitab yang mereka punyai. Lalu sesetengahnya, scan dan upload kitab-kitab tersebut dalam bentuk PDF ke laman di atas.

Khamis, 18 Disember 2008

Pelajari Aqidah dari alQuran

Kebetulan saya jumpa temuramah ni:

(link asal telah hilang, saya jumpa salinannya di youtube)Tajuknya: Bagaimana Mempelajari Aqidah Secara Praktikal?

Yang di temuramah: Syeikh Umar bin Sulaiman al-Asyqar hafizahullah...


Bahas
a: Arab

Tempoh: +/- 18 minit




Dalam temuramah ni, saya dapat beberapa point yang menarik antaranya:


-kebanyakan kitab tentang aqidah ditulis sebagai panduan untuk elak dari terpesong


-Syeikh Umar hafizahullah belajar Aqidah dan belajar Tauhid dengan kepercayaan bahwa tauhid mampu merubah seseorang


-tapi, beliau tidak merasai perubahan tersebut pada dirinya ...


-setelah lama mengkaji ... rupanya aqidah/tauhid yang mampu merubah seseorang itu ialah dengan menghayati [tadabbur] alquran ...


demikianlah sedikit yang masih saya ingat ... harap antum yang boleh
memahami bahasa arab , boleh menontonnya. Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua.

Kitab PDF: أين نحن من أخلاق السلف


Kitab ni, pertama kali saya jumpa masa kawan saya abu ubaidah abdulrazak balik dari Mekah. Beliau dan beberapa kawan lain ke sana untuk sesi rombongan sambil belajar. Banyak jugak kitab-kitab yang dibawa pulang. Antaranya kitab Majmu' Fatawa Ibn Taymiyyah. Kitab ini, menurutnya, diwakafkan [untuk muslimin ambil manfaat darinya]. Lalu ia diletakkan di rak Masjid UIA. Taktau lah apa dah jadi pada kitab tu ... dah takda pada tempatnya ...
Berkenaan kitab Ayna Nahnu min Akhlaki al-Salaf pula, saya berjaya buat satu salinan. Malangnya, kitab tu dah hilang. Alhamdulillah dengan kemudahan internet ni ... saya dapat balik satu salinan kitab tersebut. Jika anda juga berminat, sila download di sini: Download kitab . Link ni saya ambil dari Multaqa Ahl-Hadeeth .
Kitab ini sebenarnya adalah ringkasan tentang akhlak sahabat berdasarkan kitab Siyar A'lam AnNubala, karya Imam AzZahaby dan kitab Sifatu alSofwah oleh Imam Ibnul Jawzi.



Sabtu, 6 Disember 2008

Tentang E-learning

Table 3
When, Why, and How to Use Asynchronous vs. Synchronous E-Learning

 

Asynchronous E-Learning

Synchronous E-Learning

When?

n Reflecting on complex issues
n When synchronous meetings cannot be scheduled because of work, family, and other commitments

n Discussing less complex issues
n Getting acquainted
n Planning tasks

Why?

n Students have more time to reflect because the sender does not expect an immediate answer.

n Students become more committed and motivated because a quick response is expected.

How?

n Use asynchronous means such as e-mail, discussion boards, and blogs.

n Use synchronous means such as videoconferencing, instant messaging and chat, and complement with face-to-face meetings.

Examples

n Students expected to reflect individually on course topics may be asked to maintain a blog.
n Students expected to share reflections regarding course topics and critically assess their peers’ ideas may be asked to participate in online discussions on a discussion board.

n Students expected to work in groups may be advised to use instant messaging as support for getting to know each other, exchanging ideas, and planning tasks.
n A teacher who wants to present concepts from the literature in a simplified way might give an online lecture by videoconferencing.



Jadual di atas saya ambil dari artikel Asynchronous and Synchronous E-Learning .  Ia adalah ringkasan dari hasil kajian tentang dua cara belajar secara online iaitu asynchronous, guru dan pelajar berhubung secara online pada waktu yang sama; dan synchronous, guru dan pelajar berhubung secara online bukan pada waktu yang sama. Kajian di atas menunjukkan fungsi kedua-dua cara dan kesimpulan yang dibuat ialah ... cara terbaik untuk pengajian secara online ialah dengan gabungan kedua-dua cara tersebut. 

Ahad, 30 November 2008

Bagaimana caranya untuk muat-turun fail mp3 dari esnips

Hari ini saya temui satu himpunan rakaman kuliah Sahih al-Bukhari oleh Dr Mohd Radhi, USM . Jazaahullah khayran, buat abul wafaa kerana kerja mulia ini. Beliau memilih untuk meng'upload' mp3-mp3 tersebut dalam 'esnips'.

Banyak juga rakaman-rakaman yang telah beliau tukarkan dari bentuk analog [kaset] ke bentuk digital [mp3]. Dr Radhi pernah memberitahu saya tentang kerja mulia beliau ini. Terima kasih juga buat pelajar Dr Radhi yang telah bersusah payah merakamkan kelas-kelas tersebut kedalam kaset-kaset... dengar cerita mencecah seribu kaset semuanya.

Anyway ... apabila anda membuka laman esnips tersebut, anda pasti akan bertanya soalan ini:
Bagaimanakah caranya untuk download mp3-mp3 ni?

Saya mencari caranya melalui google dan ini yang saya temui ...

How to download mp3s from esnips.com

mudah-mudahan ia membantu anda...


Terkini [02/01/2009], screencasting dari ScreenToaster.com

How to download files from eSnips

Tips Belajar Bahasa Arab Sendiri

Bismillah ...

Jika anda sedang membaca tulisan ini, ini bermakna anda mampu untuk pelajari bahasa arab sendiri. Apa yang anda perlukan ialah masa, kemahuan, internet dan tips ini.

Dapatkan tips mudah dan cepat belajar bahasa arab dari rakaman ini:
Mamdouh Mohamed--Tips On How To Learn Quranic Arabic Quickly and Easily - Part 01
Mamdouh Mohamed--Tips On How To Learn Quranic Arabic Quickly and Easily - Part 02
Mamdouh Mohamed--Tips On How To Learn Quranic Arabic Quickly and Easily - Part 03
Mamdouh Mohamed--Tips On How To Learn Quranic Arabic Quickly and Easily - Part 04

Khamis, 27 November 2008

Jika anda sedang bersedih

Maka bacalah doa ini:

اللَّهُمَّ إِنِّى عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِى بِيَدِكَ مَاضٍ فِىَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِىَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِى كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَداً مِنْ خَلْقِكَ أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِى عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِى وَنُورَ صَدْرِى وَجَلاَءَ حُزْنِى وَذَهَابَ هَمِّى.

Ya Allah! Sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu (Adam) dan anak kepada hamba perempuanMu (Hawa). Ubun-ubunku di tanganMu, keputusanMu berlaku padaku, qadhaMu kepadaku adalah adil.

Aku memohon kepadaMu dengan semua nama yang menjadi namaMu yang dengannya Kau menamakan diriMu atau yang Kau turunkan di dalam kitabMu (al-Qur’an) atau yang Kamu ajarkan kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang Kau sembunyikan menjadi ilmu ghaib di sisiMu, hendaknya Engkau jadikan Al-Qur’an sebagai penenteram hatiku, cahaya di dadaku, pelenyap duka dan kesedihanku.

(Riwayat Ahmad, dan lain-lain. Sebahagian ‘Ulamaa’ mensahihkannya manakala Ad Daaraqutniyy menyebut terdapat kecacatan pada sanadnya dalam ‘Ilal karangannya. )

Dalam hadith di atas disebut bahawa Allah akan menghilangkan kesedihan seseorang dan menggantikannya dengan kegembiraan apabila membacanya. Maka bacalah ia.

Sumber: http://abulwafaa.protajdid.com/

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bismillah ...

Saya sudah terbaca post di atas beberepa hari sebelum ini ... semalam, ketika belajar bahasa arab ... abdullah tak dapat menumpukan perhatian ... ada banyak masalah katanya ... hinggakan memaksa dia untuk ambil cuti selama seminggu ... saya teringat akan satu doa yang nabi kita sallallahu 'alaihi wa sallam ajar kita untuk menghadapi kesedihan dan kegusaran yang antaranya berpunca dari masalah-masalah. lalu hari ini, saya lawati semula blog sahabat tersebut untuk copy & paste ia di sini ... mudah-mudahan bermanfaat untuk anda juga ...

Selain doa tersebut, ada beberapa bahan bacaan berkaitan yang sesuai untuk dibaca berkaitan dengan hal ini:

Don't Be Sad atau versi bahasa indonesia: La Tahzan (Jangan besedih)

7 Tipu Daya Syaitan Ke atas Umat Islam





Jumaat, 17 Oktober 2008

Memilih Nama Anak

Perhatikan perkara-perkara berikut:
  1. Memberi nama yang baik adalah satu hadiah buat anak
  2. Jangan mengaibkan anak melalui namanya
  3. Nama itu kemungkinan besar akan diguna sepanjang hayatnya
  4. Nama melambangkan peribadi anak
  5. Nama untuk panggilan, mudahkanlah
  6. Pastikan anda tahu maksud nama anak anda
  7. Dianjurkan menamakan pada hari ke tujuh kelahiran

Tulisan Berkaitan:

Khamis, 16 Oktober 2008

Fitnah lebih teruk dari Bunuh

Kita sering mendengar ustaz-ustaz berdalil dengan sepotong ayat al-quran [al-baqarah:191]:

... وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ ...

apabila bercakap tentang "fitnah". Namun, tahukah anda bahawa istilah fitnah dalam bahasa melayu tidak sama ertinya dengan istilah fitnah dalam bahasa arab.

Mari kita periksa...

Kesinambungan antara ayat-ayat al-quran

Ayat-ayat al-quran bersifat berkesinambungan antara ayat sebelum dan selepasnya. Maksudnya, jika anda membaca beberapa potong ayat, anda pasti akan mendapati setiap potong ayat ada kaitannya. Contohnya, kita boleh lihat pada ayat 190-193 dari surah al-baqarah seperti berikut. 

وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ -190
 وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُمْ مِنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلَا تُقَاتِلُوهُمْ عِنْدَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِنْ قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاءُ الْكَافِرِينَ -191
 إِنِ انْتَهَوْا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ -192
 قَاتِلُوهُمْ حَتَّى لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ لِلَّهِ فَإِنِ انْتَهَوْا فَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمِينَ -193 

Dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) agama Allah akan orang-orang yang memerangi kamu dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh. (190) 

Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar Masjidilharam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir. (191)

Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu) kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (192) 

Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah. Kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim. (193)

Ayat tersebut tidak langsung menggambarkan maksud fitnah dari konteks bahasa melayu ... Fitnah yang dimaksudkan, sudah tentu lebih dahsyat dari peperangan kerana ayat tersebut menyebut tentang "memerangi orang kafir".

Nukilan dari orang-orang lama

Seperti yang dinyatakan dalam tafsir durr almansur oleh imam sayuti dalam menafsirkan ayat tersebut:
وأخرج ابن أبي حاتم عن أبي العالية في قوله { والفتنة أشد من القتل } قال : الشرك أشد .
dan dikeluarkan oleh Ibn Abi Hatim dari Abi al-'Aliyah pada firmanNya الفبنة أشد من القتل , katanya: Syirik itu lebih teruk ...
وأخرج ابن أبي حاتم عن أبي العالية في قوله { والفتنة أشد من القتل } قال : الفتنة التي أنتم مقيمون عليها أكبر من القتل .
dan dikeluarkan oleh Ibn Abi Hatim dari Abi al-'Aliyah pada firmanNya الفبنة أشد من القتل, katanya: Fitnah [kesengsaraan] yang kamu semua menetap di dalamnya lebih besar dari pembunuhan
وأخرج عبد بن حميد وابن جرير عن مجاهد في قوله { والفتنة أشد من القتل } قال : ارتداد المؤمن إلى الوثن أشد عليه من أن يقتل محقاً .
dan dikeluarkan Abd bin Hamid dan Ibn Jarir dari Mujahid dapafirmanNya  الفبنة أشد من القتل, katanya: [Murtadnya Mukmin kepada penyembahan berhala lebih teruk dari benar-benar diperangi]
Nyatalah ... maksud fitnah itu bukan fitnah.

Artikel berkaitan:




Jumaat, 19 September 2008

Exerting Oneself During the Last Ten Days of Ramadaan

AUTHOR:'Abdullaah bin Saalih Al-Fawzaan

SOURCE: Ahaadeeth As-Siyaam: Ahkaam wa Adaab (pg. 133-135)



'Aa'ishah (radyAllahau 'anhaa) said: "When the last ten days (of Ramadaan) would come, the Prophet (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would spend his night in worship, wake his family (at night), exert himself and tighten his Izaar (waistcloth)." [1]

This hadeeth is proof that the last ten days of Ramadaan have a special virtue over any other (set of days), in which one should increase in obedience and acts of worship, such as prayer, making dhikr (remembrance) and reciting the Qur'aan.

'Aa'ishah (radyAllahau 'anhaa) has described our Prophet and role model, Muhammad (sallAllaahu 'alayhi wa sallam), with four attributes:

1. He (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would "spend his night in worship", meaning he would not sleep during it. Thus, he (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would remain awake throughout it in worship and he would liven his soul by spending the night in sleeplessness. This is since sleep is the brother of death. The meaning of "spend his night" is that he (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would spend all of it in the state of qiyaam (night prayer) and performing acts of worship that are done for the sake of Allaah, Lord of the worlds. We must remember that the last ten days of Ramadaan are fixed and numbered.

As for what has been reported concerning the forbiddance of spending the entire night in prayer, which has been mentioned in the hadeeth of 'Abdullaah Ibn 'Amr (radyAllahau 'anhu) , then it is in regards to someone who does that consistently throughout every night of the year.

2. He (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would "wake up his family" meaning his (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) pure wives, the Mothers of the Believers, so that they may take part in the profiting of good, the dhikr (remembrance) and the acts of worship during these blessed times.

3. He (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would "exert himself", meaning he (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would persevere and struggle in worship, adding more to his deeds than what he had done in the first twenty days (of Ramadaan). He only did this because the night of Al-Qadr occurs during one of these (last ten) days.

4. He (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would "tighten his Izaar (waistcloth)" meaning he would exert himself and struggle intensely in worship. It is also said that it means he (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would withdraw from women. This seems to be more correct since it inclines with what was mentioned previously and with the hadeeth of Anas (radyAllahau 'anhu) : "He (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would rollup his bed and withdraw from women (i.e. his wives)." [2]

Also, he (sallAllaahu 'alayhi wa sallam) would observe 'Itikaaf in the last ten days of Ramadaan and the person who is in the state of 'Itikaaf is restricted from interacting (sexually) with women.

So, O Muslim brother, strive to characterize yourself with these attributes. And guard the prayer you make in the depths of the night (tahajjud) with the Imaam in addition to the Taraaweeh prayer (which is prayed in the early parts of the night), so that your exertion in these last ten days may go beyond that of the first twenty. And so that you may achieve the attribute of "spending the night in worship" by praying.

And you must be patient in your obedience to Allaah, for indeed, the tahajjud (night) prayer is difficult, but its reward is great. By Allaah, it is a great opportunity in ones life and a profitable thing to take advantage of, for the one whom Allaah grants it to. And a person does not know if perhaps he will encounter one of Allaah's many rewards during the night prayer, thus serving as assistance for him in this world and in the Hereafter.

The righteous predecessors of this ummah would lengthen the prayer at night, exerting themselves. As-Saa'ib Ibn Yazeed said: "'Umar Ibn Al-Khattaab ordered Ubay Bin Ka'ab and Tameem Ad-Daaree to lead the people in prayer with eleven raka'aat. The reciter would recite one hundred verses, to the point that we had to lean upon wooden staffs due to the long standing. And we would not stop until the early parts of Fajr." [3]

'Abdullaah Ibn Abee Bakr reported: "I heard my father (i.e. Abu Bakr) say: 'During Ramadaan, we would finish (the night prayer) late and we would hurry the servants to present the food (of suhoor) for fear that Fajr (morning) would come upon us." [4]

There are two struggles of the soul that the believer faces during Ramadaan: the struggle by day with fasting and the struggle by night with qiyaam (night prayer). So whosoever combines these two and fulfills their rights, then he is amongst the patient -- those who will "be given their reward in full without any reckoning." [5]

These ten days are the last part of the month and a person's actions are based on his last ones. So perhaps, he will encounter the night of Al-Qadr, while standing in prayer for Allaah and thus have all his past sins forgiven.

And one must incite, animate and persuade his family to perform acts of worship, especially in these great times in which no one neglects it except that he has been deprived. What is more incredible than this is that while the people are performing prayer and making tahajjud, some individuals spend their time in forbidden gatherings and sinful events. This is indeed the greatest loss. We ask Allaah for his protection.

Therefore, embarking on these last days means entering into the profiting from righteous deeds in what remains of the month. From the unfortunate matters is to see that some people excel in righteous actions, such as prayer and recitation of the Qur'aan, in the first part of the month, but then signs of fatigue and weariness begin to show on them afterwards, especially when the last ten days of Ramadaan come in. And this is in spite of these last ten days possessing a greater standing than the first ones. Thus, one must persevere in striving and struggling and increase his worship when the end of the month draws near. And we must keep in mind that a person's actions are based on his last ones.


Footnotes:

[1] Al-Bukhaaree (4/269) and Muslim (1174)

[2] See Lataa'if-ul-Ma'aarif: pg. 219

[3] See Al-Muwatta (Eng. Dar El-Fiker): vol. 1, pg 154

[4] Also in the Muwatta of Imaam Maalik: vol. 1, pg. 156

[5] Surah Az-Zumar: 15



*This article is taken from an email from Abu Khadijah


Powered by ScribeFire.

Khamis, 4 September 2008

Koha is not for Digital Library

Koha is a comprehensive system that will intelligently run your library - large or small, real or virtual.

Key features
- A full featured modern integrated library system (ILS).
- Award winning and open source no license fee, ever.
- Linux, Unix, Windows and MacOS platform.
- Web Based.
- Copy cataloguing and z39.50.
- MARC21 and UNIMARC for professional cataloguers.
- Tailored catalogue module for special libraries.
- Use as a document manager or digital library.
- Manage online and off line resources with the same tool.
- RSS feed of new acquisitions.
- E-mail and/or txt patron's overdues and other notices.
- Print your own barcodes.
- Serials management module.
- Full catalogue, circulation and acquisitions system for library stock management.
- Web based OPAC system (allows the public to search the catalogue in the library and at home).
- Simple, clear search interface for all users.
- Simple and comprehensive acquisition options.
- Koha is multi-tasking and enables updates of circulation, cataloguing and issues to occur simultaneously.

yet....

"Koha is not designed to be a digital library..." Joe Atzberger
read more... and more...




Sabtu, 30 Ogos 2008

Firefox extension: ScribeFire untuk bloggers


Assalamualaikum wa rahmatullah. Jika anda menulis blog & mengunakan firefox, cubalah ScribeFire.

Ia adalah tambahan kepada -internet browser firefox- yang memudahkan kerja "mengepost" tulisan ke blog.

Dengan SribeFire anda boleh "drag&drop" teks berformat dari web ke blog anda melalui firefox.


Jumaat, 29 Ogos 2008

Madinah International University (MEDIU): Pengajian secara maya






(Gambar: Akh. Arafat dan Abd Latef. 2 Bintang MEDIU)

Universiti Al-Madinah jadikan Malaysia pusat penyebaran ilmu berteraskan Islam

UNIVERSITI
Al-Madinah Antarabangsa (Mediu) mempelopori pengajian Islam secara maya
sepenuhnya dengan menjadikan Malaysia sebagai pusat penyebaran ilmu
pengetahuan ke seluruh dunia.

Rektornya, Prof Dr Muhammad
Khalifa Al-Tamimi, berkata bagi merealisasikan konsep pendidikan tanpa
sempadan itu, sistem pembelajaran dalam talian yang berkesan dan
lengkap dibangunkan sendiri bagi menyokong empat kaedah penyampaian
kursus iaitu kegiatan pengajaran, pengajian kendiri, sokongan
pembelajaran serta peperiksaan.

Muhammad Khalifa berkata,
sambutan terhadap program pengajian universiti itu memberangsangkan
dengan kira-kira 500 pelajar sedang mengikuti pengajian peringkat
ijazah Sains Islam serta Pengkhususan Bahasa dan Kesusasteraan Arab,
selain kursus bahasa Arab dan Inggeris sejak pengambilan dibuka pada
Februari lalu.

Katanya, jumlah pelajar dijangka terus meningkat
apabila bidang pengajian yang disampaikan dalam bahasa Inggeris dan
menerapkan konsep Islam seperti Teknologi Maklumat, Pentadbiran
Perniagaan dan Kewangan ditawarkan mulai tahun depan.

“Walaupun
berbeza entiti daripada Universiti Islam Madinah, Mediu mengambil nama
Madinah yang sinonim sebagai pusat penyebaran ilmu pengetahuan dan ia
diasaskan sekumpulan cendekiawan Islam tersohor termasuk Pengerusi
Majlis Universiti merangkap Penasihat kepada penjaga Dua Masjid Suci
iaitu Masjidil Haram dan Nabawi, Putera Dr Bandar Salman Muhammad
al-Saud.

“Mediu
ditubuhkan di negara ini bukan untuk bersaing dengan universiti
tempatan atau mengembangkan perniagaan seperti universiti antarabangsa
yang membuka cawangan di sini.
(Gambar; Pelajar dari Bangkok sedang online)

“Kami
berazam menjadi pengeksport pendidikan dengan mempunyai 90 peratus
pelajar antarabangsa, sekali gus menyokong usaha Malaysia menjadi pusat
pendidikan antarabangsa kerana ia adalah negara termaju di kalangan
negara Islam serta memiliki sumber modal insan berkualiti.

“Kaedah
pembelajaran dalam talian yang dibangunkan universiti ini menggalakkan
pelajar berdikari dalam mendapatkan ilmu pengetahuan kerana perlu bijak
mengatur masa mengulang kaji serta melakukan rujukan tambahan
menggunakan pelbagai sumber terutama bahan pembelajaran dalam talian
dalam usaha menjadikan mereka graduan Islam berkemahiran tinggi,”
katanya ketika ditemui di ibu pejabat Mediu, di Plaza Masalam, Shah
Alam, Selangor.

Sementara itu, Timbalan Rektor Mediu, Prof Madya
Dr Ashraf Md Hashim, berkata kegiatan pengajaran yang membabitkan
kuliah dan tutorial dijalankan serentak kepada pelajar di beberapa
negara yang mengikuti program sama dengan menggunakan peralatan
interaktif di enam pusat pembelajaran termasuk di Singapura, Indonesia
dan Thailand.

“Walaupun menjalankan pengajian secara dalam
talian sepenuhnya, kami tetap mematuhi peraturan Agensi Kelayakan
Malaysia yang menetapkan bagi setiap subjek, pelajar perlu bersemuka
dengan pensyarah sebanyak dua kali dalam kuliah serta empat sesi dengan
tutor, pada setiap semester.

“Kuliah dan tutor menerusi
persidangan video dijalankan dengan menggunakan peralatan terkini dan
interaktif yang membolehkan komunikasi pelajar dengan tenaga pengajar
pada kedua-dua sesi itu berjalan lancar seumpama pelajar benar-benar
bersemuka dengan pensyarah secara fizikal.

“Sebagai contoh,
baru-baru ini sesi kuliah dijalankan secara serentak oleh pensyarah
dari Madinah kepada pelajar di pusat pembelajaran Kota Bharu, Kelantan;
Geylang, Singapura serta Bangkok, Thailand, malah pelajar berkesempatan
bertanya soalan dan mendapat penjelasan secara terus menerusi sesi
itu,” katanya.

Bagi pembelajaran kendiri, katanya, perisian
khusus e-Buku sebagai teks utama dibekalkan kepada pelajar dalam bentuk
cakera padat bagi memudahkan pelajar mengulangkaji pelajaran di mana
saja tanpa mengira masa.

Katanya, e-Buku mengandungi nota kuliah
bersuara serta kuiz ringkas bagi memastikan pelajar benar-benar faham
setiap topik terkandung dalam buku itu.

“e-Buku dibangunkan
sendiri pakar multimedia universiti menggunakan perisian khas serta
nota ahli akademik dari negara Timur Tengah termasuk pensyarah
Universiti Al-Azhar.

“Pelajar juga boleh merujuk bahan
penyelidikan dalam talian termasuk di e-Perpustakaan yang menyediakan
lebih 4,000 judul rujukan sebagai pusat rujukan bersepadu,” katanya.

Kegiatan
sokongan pembelajaran, katanya, termasuk e-Rundingan, e-Forum dan
Tugasan bagi menggalakkan perbincangan di kalangan pelajar, sementara
peperiksaan pertengahan tahun dan akhir tahun diadakan sebagai
mekanisme utama penilaian prestasi pelajar.

INFO: Pusat Pembelajaran Mediu

Tingkat 11, Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor

Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan

Yogyakarta, Indonesia

Makassar, Indonesia

Assiqraw School, Bangkok, Thailand

Jamiyah Business School, Singapura.

Khamis, 28 Ogos 2008

Camstudio: Rakam Screen Anda

Camstudio ialah satu software yang berguna untuk merakam skrin computer anda. Software ini boleh didapati secara percuma dari laman ini [http://camstudio.org/].

Bagaimana ia berguna untuk anda?

Jika anda adalah "pelajar online", ia amat berguna untuk beberapa kegunaan:
1- ia merekod/rakam skrin komputer anda, termasuk pengajian yang diadakan melalui "sidang web". Anda boleh lihat semula rakaman selepas kelas. jadi anda tidak akan ketinggalan jika sekiranya anda terpaksa menghabiskan masa yang lama "di tandas" sewaktu kelas sedang berjalan misalnya.

2-anda boleh membantu rakan sekelas anda yang bermasalah untuk menyertai kelas dengan berkongsi rakaman tersebut.

3-anda boleh simpan atau arkibkan rakaman sebagai rujukan. mungkin pengajar anda berikan tips-tips penting dan anda lupa menyalinnya. jadi dengan merakam kelas tersebut, inshaAllah anda boleh merujuk semula rakaman tersebut.

Bagaimana cara menggunakannya?
-untuk melihat cara download & install dari internet sila ke sini:
http://camstudio.org/video/install/
-untuk tahu cara guna, e-mail saya: ibnsaadiah@gmail.com/YM: abdullatef@ymail.com

Software lain sepertinya?
Terdapat satu software lain yang lagi hebat dari camstudio, tapi software tu "tak free". Tapi anda diberi masa selama 30 hari untuk mencubanya tanpa limit.

Sila lihat ini:
http://www.techsmith.com/camtasia.asp

saya menggunakan software ini untuk merekod video-video ini:


Sabtu, 16 Ogos 2008

Menceraikan Isteri Kerana Perintah Ibubapa

bismillah...

assalamualaikum...



Apabila seorang ayah atau seorang ibu memerintahkan anak lelakinya
untuk menceraikan isterinya keranakan satu sebab, adakah si anak wajib
mentaati ibubapanya dengan menceraikan isterinya?



Jawab:

Asy-Syaikh Al-Muhaddis Abu Abdirrahman Muqbil bin Hadi Al-Wadi’i
rahimahullahu menjawab dengan membawakan hadis yang diriwayatkan oleh
Al-Imam At-Tirmidzi rahimahullahu dalam Sunan-nya (juz 4 hal. 368)
lengkap dengan sanadnya dari Ibnu Umar radhiyallahu ‘anhuma. Ia berkata:

كَانَتْ تَحْتِي امْرَأَةٌ أُحِبُّهَا وَكَانَ أَبِي يَكْرَهُهَا،
فَأَمَرَنِي أَنْ أُطَلِّقَهَا فَأَبَيْتُ، فَذَكَرْتُ ذلِكَ لِلنَّبِيِّ
صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: يَا عَبْدَ الله، طَلِّقِ امْرَأَتَكَ

“Aku memiliki seorang isteri yang kucintai akan tetapi ayahku tidak
menyukainya maka ia memerintahkan aku untuk menceraikannya, namun aku
menolak. Lalu kuceritakan hal tersebut kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi
wa sallam. Beliau pun memerintahkan, ‘Wahai Abdullah, ceraikanlah
istrimu’.”

Kemudian Asy-Syaikh Muqbil mengatakan bahawa hadis ini hasan, diriwayatkan pula oleh Abu Dawud dengan sanadnya.

Asy-Syaikh, “Al-Mubarakfuri rahimahullahu dalam Tuhfatul Ahwadzi (juz 4
hal. 368) menyatakan, ‘Dalam hadis ini ada dalil yang jelas tentang
kewajipan seorang lelaki untuk menceraikan isterinya apabila memang
diperintahkan oleh ayahnya, walaupun dia mencintai isteri tersebut. Ini
bukanlah alasan baginya untuk tetap menahan si isteri. Termasuk juga
pabila ibu yang memerintahkan, karena Nabi Shallallahu ‘alaihi wa
sallam telah menerangkan bahawa ibu berhak terhadap anaknya lebih
daripada hak ayah sebagaimana disebutkan dalam hadis Bahz bin Hakim
dari ayahnya dari datuknya. Datuknya ini berkata, Aku pernah bertanya
kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Wahai Rasulullah,
kepada siapa aku harus berbuat baik?” Baginda menjawab, “Ibumu.” Aku
bertanya lagi, “Kemudian siapa?” “Ibumu,” jawab beliau. “Kemudian siapa
setelah itu?” tanyaku. “Ibumu,” jawab baginda. “Kemudian siapa?”
tanyaku lagi. Baru beliau menjawab, “Ayahmu.”

Hadis ini diriwayatkan oleh At-Tirmidzi dan ia mengatakan bahawa hadis ini hasan.

Dalam Ash-Shahihain dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata,
“Datang seseorang menemui Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, ia
bertanya, “Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling sesuai untuk
aku berbuat dengan baik kepadanya?” Baginda menjawab, “Ibumu.”
“Kemudian siapa?” “Ibumu.” Kemudian setelahnya siapa?” “Ibumu.” Untuk
kali berikutnya orang itu kembali bertanya, “Lalu siapa?” “Ayahmu,”
jawab baginda.

Asy-Syaikh Muqbil rahimahullahu berkata, “Apa yang dinyatakan oleh
Al-Mubarakfuri rahimahullahu tentang wajibnya seseorang menceraikan
isterinya apabila kedua ibubapanya atau salah satu darinya
memerintahkannya, menyalahi pendapat jumhur. Kerana jumhur memandang
perintah yang disebutkan dalam hadis yang datang dalam masalah ini
adalah menunjukkan disenangi (mandub) sebagaimana dalam Dalilul Falihin
(juz 2 hal. 176). Namun yang benar dalam hal ini adalah mengamalkan
zahir hadis[1]
karena Allah Subhanahu wa Ta’ala mengaitkan perintah untuk bersyukur
kepada kedua orangtua dengan bersyukur kepada-Nya. Allah Subhanahu wa
Ta’ala berfirman:

أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ

“Bersyukurlah engkau kepada-Ku dan kepada kedua ibubapamu.” (Luqman: 14)

Allah Subhanahu wa Ta’ala juga mengaitkan perintah berbuat baik kepada
kedua ibubapa dengan perintah beribadah kepada-Nya. Dia Yang Maha Suci
berfirman:

وَاعْبُدُوا اللهَ وَلاَ تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا

“Beribadahlah kalian kepada Allah dan janganlah menyekutukan-Nya dengan
sesuatu, dan kepada kedua ibubapa berbuat baiklah.” (An-Nisa`: 36)

Namun dalam hal ini, wajib bagi seseorang untuk melihat pada sebab. Apa
yang menyebabkan ibubapa memerintahkannya untuk menceraikan isterinya?
Apabila memang si isteri menyalahi perintah-perintah Allah Subhanahu wa
Ta’ala, atau tidak berbuat baik kepada kedua ibubapa suaminya, atau
kedua ibubapa membenci isteri anaknya dengan kebencian yang sifatnya
tabiat, semua itu (boleh) menjadi alasan untuk menceraikan si isteri
dengan perintah salah satu atau kedua orangtua. Bila si isteri tersebut
adalah wanita yang solehah, manakala bapa mertuanya yang meminta anak
lelakinya untuk menceraikan isterinya tersebut seorang yang tidak baik;
misalnya si isteri tidak suka alat-alat muzik sedangkan bapa mertuanya
gemar dengan alat-alat muzik; atau si wanita tidak suka ikhtilath
(pergaulan bebas antara bukan mahram) dengan laki-laki yang bukan
mahramnya sedangkan bapa mertuanya mengharuskan menantunya ini untuk
ikhtilath dan ia tidak suka bila menantunya ini tidak keluar rumah
untuk bekerja dan bergaul dengan kaum lelaki; dia adalah wanita yang
solehah namun ia tidak punya ijazah, sedangkan bapa mertuanya
menginginkan anaknya menikah dengan wanita yang berijazah agar dapat
digunakan untuk mencari pekerjaan; Bila seperti ini keadaannya, si anak
tidak boleh mentaati ayahnya untuk menceraikan isterinya. Yang pasti,
hadis Ibnu ‘Umar radhiyallahu ‘anhuma di atas dikaitkan dengan hadis
yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim dari ‘Ali radhiyallahu
‘anhu dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, beliau Shallallahu
‘alaihi wa sallam bersabda:

لاَ طَاعَةَ فِي مَعْصِيَةِ اللهِ، إِنَّمَا الطَّاعَةُ فِي الْمَعْرُوْفِ

“Tidak ada ketaatan dalam bermaksiat kepada Allah. Hanyalah ketaatan itu dalam perkara yang ma’ruf (kebaikan).”[2]

Wallahu ta’ala a’lam.” (Ijabatus Sa`il ‘Ala Ahammil Masa`il, hal. 232-233)

-----------------------

Nota kaki:

[1] Manakala zahir hadis Ibnu ‘Umar di atas menunjukkan wajib, karena
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan Ibnu ‘Umar untuk
melakukan apa yang diinginkan ayahnya yaitu menceraikan isterinya.
–pent.

[2] Faedah: Pernah seseorang bertanya kepada Al-Imam Ahmad bin Hanbal
rahimahullahu, “Ayahku berkata, “Ceraikan isterimu!”, padahal aku
mencintai isteriku tersebut, apakah aku harus mentaati ayahku?” Al-Imam
Ahmad rahimahullahu menjawab, “Jangan engkau ceraikan isterimu!” Lelaki
itu berkata lagi, “Bukankah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah
memerintahkan Ibnu ‘Umar untuk menceraikan isterinya tatkala si ayah,
‘Umar ibnul Khaththab, telah memerintahkannya untuk menceraikan
isterinya?” Al-Imam Ahmad bertanya kembali, “Adakah ayahmu itu ‘Umar?”


Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih Al-‘Utsaimin rahimahullahu menjelaskan,
“Karena kita yakini dengan ilmu yang yakin bahwa ‘Umar tidak mungkin
memerintahkan anaknya Abdullah untuk menceraikan isterinya melainkan
kerana sebab yang syar’i, sedangkan Abdullah mungkin tidak
mengetahuinya. Dan mustahil ‘Umar menyuruh anaknya menceraikan
isterinya untuk memisahkan antara keduanya tanpa ada sebab syar’i.”
(Syarhu Riyadhis Shalihin, 2/144) –pent.



*dipetik dan dimelayukan dari Majalah AsSyari'ah

Khamis, 14 Ogos 2008

Doing things right

Before you start doing things that you don't know how-to, do some research.Otherwise, you might need to re-do and that will certainly waste your time.Wasted time cannot be recycled.

Source for bloggers:
  1. Weblog Usability: The Top Ten Design Mistakes


Doing things right

Before you start doing things that you don't know how-to, do some research.Otherwise, you might need to re-do and that will certainly waste your time.Wasted time cannot be recycled.

Doing things right

Before you start doing things that you don't know how-to, do some research.
Otherwise, you might need to re-do and that will certainly waste your time.
Wasted time cannot be recycled.

Ahad, 10 Ogos 2008

Agama semua sama?

Harini, masa ke kedai "hardware" untuk membeli simen putih, aku sempat menyapa tokey kedai.
"Amacam tokey?"
Dah dua tiga kali aku ke kedai dia dan memang aku tengok dia ni jenis peramah.
Tau apa jawapan dia? sempat dia mengulas isu masuk/keluar agama.
Katanya, " semua agama sama..."

Aku senyum je... *aku misti sembang dengan dia lepas ni... inshaAllah.

Jumaat, 8 Ogos 2008

Faa'id bin Abdurrahman Di-dhaif-kan oleh Ramai Ulama

Nama: Faaid bin Abdurrahman al-Kuufi, Abul Warqaa' al-Attar
Peringkat: ke-lima, Tabi'in kecil.
Siapa yang meriwayatkan daripadanya: AtTurmuzi dan Ibn Majah.

Siapakah gurunya?, menurut Al-Mizzi dalam "Tahzib Al-Kamal":
  • Bilal bin Abi Dardak [بلال بن أبى الدرداء]
  • Abdullah bin Abi Aufa [عبد الله بن أبى أوفى]
  • Muhammad bin Al-Munkadir [محمد بن المنكدر]
Siapakah muridnya? kata al-Mizzi dalam kitab yang sama:
  • Abu Ishak Ismail bin Abdul Malik bin Abi Shabib [أبو إسحاق إسماعيل بن عبد الملك بن أبى شبيب]
  • Ja'far bin Sulaiman al-Dhob'a[جعفر بن سليمان الضبعى]
  • Hammad bin Salamah [حماد بن سلمة]
  • Abdullah bin Bakr al-Sahmi [عبد الله بن بكر السهمى]
  • Abd al-Rahim bin Harun al-Ghasani [عبد الرحيم بن هارون الغسانى]
  • Abdul Wahhab bin 'Ata' al-Khaffaf [عبد الوهاب بن عطاء الخفاف]
  • Isa bin Yunus [عيسى بن يونس]
  • Al-Fadhl bin Al-Mukhtar Al-Basri [الفضل بن المختار البصرى]
  • Abu Jabir Muhammad bin Abd al-Malik Al-Azidi [أبو جابر محمد بن عبد الملك الأزدى]
  • Muhammad bin Yusuf al-Faryabi [محمد بن يوسف الفريابى]
  • Mukhallad bin Yazid Al-Harrani [مخلد بن يزيد الحرانى]
  • Marwan bin Mu'awiyah Al-Fazari [مروان بن معاوية الفزارى]
  • Muslim bin Ibrahim al-Azidi [مسلم بن إبراهيم الأزدى]
  • Makki bin Ibrahim al-Balkhi [مكى بن إبراهيم البلخى]
  • Yazid bin Harun [يزيد بن هارون]
  • Yunus bin Bakir al-Shaibani [يونس بن بكير الشيبانى]
  • Abu 'Asim al-'Abadani [أبو عاصم العبادانى]
  • Abu Qatadah al-Harrani [أبو قتادة الحرانى]
Statusnya pada Ibn Hajar: متروك، اتهموه
Statusnya pada AzZahaby: تركوه


Read more!


Jarah dan taadil

Seperti yang telah dinukilkan oleh Al-Mizzi di dalam kitabnya "Tahzib al-Kamal" ramai ulama-ulama hadis mentajrihkan beliau dengan lafaz-lafaz seperti berikut:
  • Abdullah bin Ahmad bin Hanbal [عبد الله بن أحمد بن حنبل] berkata: dari ayahnya: متروك الحديث
  • 'Abbas al-Dauri [عباس الدورى], dari Yahya bin Ma'in [يحيى بن معين] berkata: ضعيف ، ليس بثقة ، و ليس بشىء
  • Abdurrahman bin Abi Hatim [عبد الرحمن بن أبى حاتم]: dia mendengar dari ayahnya dan abu zur'ah [ أبا زرعة] berkata: لا يشتغل به , dan katanya lagi: aku dengar bapaku berkata:
فائد ذاهب الحديث ، لا يكتب حديثه و كان عند مسلم ابن إبراهيم عنه ، و كان لا يحدث عنه كان عند مسلم ابن إبراهيم عنه و كان لا يحدث عنه و كنا لا نسأله عنه ، و أحاديثه عن ابن أبى أوفى بواطيل لا تكاد ترى لها
أصلا كأنه لا يشبه حديث ابن أبى أوفى ، و لو أن رجلا حلف أن عامة حديثه
كذب لم يحنث
  • Al-Bukhari [البخارى]:o منكر الحديث
  • Abu Daud [أبو داود]:o ليس بشىء
  • AtTurmuzi [ الترمذى]: o يضعف فى الحديث
  • AnNasa'i [ النسائى]: o ليس بثقة , متروك الحديث
  • Ibn Hibban[ابن حبان]:o لا يجوز الاحتجاج به
seterusnya, kata al-Mizzi, [hadisnya] diriwayatkan oleh AtTurmuzi[ابن ماجة] dan Ibn Majah[ الترمذى].

Begitu juga jika ditinjau pendapat ulama-ulama tentang beliau dari kitab "Tahzib al-Tahzib" karya Al-Hafiz Ibn Hajar (8/256). Rata-rata mentajrihkan walaupun ada sebahagian yang meriwayatkan [hadis] dari beliau. Berikut adalah lafaz tajrih dari kitab tersebut:
  • Al-Maimuni[الميمونى ] dari Ahmad [أحمد ]: o ترك الناس حديثه
  • Al-Bukhari[البخارى ] dalam kitab "al-awsat" [الأوسط ] : o لا يتابع فى حديثه
  • Al-Hakim Abu Ahmad [ الحاكم أبو أحمد] : o حديثه ليس بالقائم
Menurut Al-Hafiz [الحافظ ] lagi, Al-Saaji [الساجى ], Al-'Uqaili[العقيلى ] dan Al-Daruqutni[الدارقطنى ] telah mendhaifkannya; Al-Hakim[الحاكم ] pula mengatakan bahawa dia telah meriwayatkan hadis-hadis yang palsu dari Ibn Abi Aufa[ ابن أبى أوفى]; dan menurut Ibn 'Adi[ابن عدى], walaupun dia dhaif, hadisnya ditulis.

Syeikh Nasiruddin Al-Albani juga dalam kajiannya , mendhaifkan hadis-hadis yang diriwayatkan oleh beliau melalui Ibn Abi Aufa mengambil pendapat Al-Hafiz Ibn Hajar (sila lihat silsilah al-dhoifah, dhoif ibn majah dan dhoif at-Turmuzi). Namun, ada satu hadis yang telah dinilai sahih olehnya dalam sahih sunan ibn majah.

Berikut adalah hadis-hadis yang telah diriwayatkan oleh Faa'id bin Abdurrahman yang melalui kajian Syeikh Al-Albani berserta nilaiannya:

  • Dari kitab silsilah dhoifah [السلسلة الضعيفة و الموضوعة], dinilai dhaif oleh Al-Albani :
كان إذا أصبح قال : أصبحنا و أصبح الملك لله عز وجل ، و الحمد لله ،
و الكبرياء و العظمة لله ، و الخلق و الأمر ، و الليل و النهار ، و ما سكن
فيهما لله عز وجل ، اللهم اجعل أول هذا النهار صلاحا ، و أوسطه نجاحا ، و آخره
فلاحا ، يا أرحم الراحمين

  • Sunan Turmuzi [سنن الترمذي]dinilai dhaif oleh Al-Albani:
حدثنا علي بن عيسى بن يزيد البغدادي حدثنا عبد الله بن بكر السهمي و حدثنا عبد الله بن منير عن عبد الله بن بكر عن فائد بن عبد الرحمن عن عبد الله بن أبي أوفى قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كانت له إلى الله حاجة أو إلى أحد من بني آدم فليتوضأ فليحسن الوضوء ثم ليصل ركعتين ثم ليثن على الله وليصل على النبي صلى الله عليه وسلم ثم ليقل لا إله إلا الله الحليم الكريم سبحان الله رب العرش العظيم الحمد لله رب العالمين أسألك موجبات رحمتك وعزائم مغفرتك والغنيمة من كل بر والسلامة من كل إثم لا تدع لي ذنبا إلا غفرته ولا هما إلا فرجته ولا حاجة هي لك رضا إلا قضيتها يا أرحم الراحمين

  • Sunan Ibn Majah [سنن ابن ماجة], dinilai sahih oleh Al-Albani.
حدثنا سفيان بن وكيع حدثنا عيسى بن يونس عن فائد بن عبد الرحمن عن عبد الله بن أبي أوفى قال رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم توضأ ثلاثا ثلاثا ومسح رأسه مرة
  • Sunan Ibn Majah [سنن ابن ماجة], dinilai dhaif oleh Al-Albani:
حدثنا سويد بن سعيد حدثنا أبو عاصم العباداني عن فائد بن عبد الرحمن عن عبد الله بن أبي أوفى الأسلمي قال خرج علينا رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال من كانت له حاجة إلى الله أو إلى أحد من خلقه فليتوضأ وليصل ركعتين ثم ليقل لا إله إلا الله الحليم الكريم سبحان الله رب العرش العظيم الحمد لله رب العالمين اللهم إني أسألك موجبات رحمتك وعزائم مغفرتك والغنيمة من كل بر والسلامة من كل إثم أسألك ألا تدع لي ذنبا إلا غفرته ولا هما إلا فرجته ولا حاجة هي لك رضا إلا قضيتها لي ثم يسأل الله من أمر الدنيا والآخرة ما شاء فإنه يقدر


Agak menghairankan juga, mengapa Syeikh Al-Albani mentashihkan hadis tersebut?
Selain hadis-hadis di atas, terdapat banyak lagi hadis-hadis yang turut diriwayatkan oleh Faa'id bin Abdurrahman.

Bersambung ....



Insufficient information leads to wrong decision


so, make sure to gather all information for better decision:








Isnin, 4 Ogos 2008

Nak puasa ke tak nak

Sekarang dah pukul 12:37 tengah hari.
Nak puasa ke taknak ni? Petang ni nak kena repair paip kat rumah & basuh carpet. Semalam, sampai je rumah... kami dikejutkan dengan air yang memenuhi ruang rumah. Habis carpet basah. Qadarallahu wa ma syaa-a fa'ala.
Camana nak buat keputusan ni?
Istikhoroh?

Selasa, 29 Julai 2008

Abdullatef

Sudah menjadi kebiasaan orang-orang melayu yang saya kenali, lebih senang memanggil nama seseorang dengan nama panggilan pendek. Ahmad dipanggil Amat, Zakiah dipanggil Kiah, Abdul Latef dipanggil Latep, Abdalmaojud dipanggil Abdal, Muhammad Nor dipanggil Matnor, Sufian dipanggil Piyan dan sebagainya.

Alhamdulillah, saya berkesempatan berkawan dengan orang-orang arab yang kebanyakannya penuntut ilmu. Satu perkara yang amat saya suka berkawan dengan mereka adalah budaya mereka dalam hal panggilan nama ini. Mereka memanggil saya samada dengan kuniyah saya "Abul Yasr – bapa Yasr" atau nama betul saya, Abdul Latef.

Sejak itu, dan setelah saya pelajari tentang "nama", saya ingin sekali agar kenalan-kenalan melayu saya memanggil saya dengan nama betul – Abdul Latef atau sebutannya abdullatef atau yang betul disebut berdasarkan ejaan arab "عبداللطيف" .

Saya benar-benar amat hargai kenalan yang memanggil saya dengan nama betul saya tersebut.

Selasa, 6 Mei 2008