Rabu, 11 November 2009

Rakaman terjemahan beberapa majlis ilmu oleh Syaikh Prof.DR.Abdur Rozzaq bin Abdul Muhsin Al Badr hafidzohumallah



Alhamdulillah, gembira sungguh rasanya... malam ini, saya menjumpai sejumlah rakaman terjemahan beberapa majlis ilmu oleh Syaikh Prof. DR. Abdur Rozzaq bin Abdul Muhsin Al Badr hafidzohumallah. Sebelum ini, saya hanya mampu berkongsi dengan antum rakaman-rakaman majlis ilmu beliau dalam Bahasa Arab. Rupa-rupanya sudah ada yang menterjemahnya dalam bentuk audio mp3 ke Bahasa Indonesia. Mudahlah untuk di sebar-sebarkan kepada pendengar-pendengar majlis ilmu. Terima kasih kepada ikhwah dari RadioRodja atas usaha murni ini. Walaupun belum ada dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Indonesia juga, inshaAllah masih boleh difahami.

Berikut adalah beberapa entri berkaitan syeikh di blog ini:


Radio Rodja
Menebar Cahaya Sunnah


Jumaat, 30 Oktober 2009

Buku teks sekolah, Kementerian Tarbiyah & Pendidikan, Kerajaan Arab Saudi


Sudah 2 orang ustaz bertanya kepada saya tentang rujukan silibus pengajian sekolah sebagai panduan untuk silibus sekolah[aliran agama] mereka. Jadi saya rasa elok juga jika saya kongsikan ianya di sini.

Ketika saya tinggal di Lunas, Kedah, saya sering mengunjungi Dewan Pengajian Al-Qayyim atau Institut al-Qayyim di Mengkuang, Pulau Pinang. Di dewan tersebut selalu diadakan majlis-majlis ilmu dan di situ juga terdapat sebuat perpustakaan kecil untuk dewan tersebut. Menariknya, terdapat koleksi sejumlah buku teks sekolah Kerajaan Arab Saudi. Ada buku tauhid, fiqh, matematik, dan banyak lagi. Pendek kata, ia adalah buku-buku teks sekolah beraliran agama yang mana ada subjek-subjek pengajian islam dan subjek-subjek pengajian bukan pengajian islam. Saya pernah terfikir, buku-buku tersebut boleh dijadikan bahan kajian untuk silibus pengajian sekolah di Malaysia.

Jika bidang pengajian anda ialah bidang pendidikan, anda boleh membuat kajian penbandingan antara silibus pengajian Kerajaan Malaysia dan silibus pengajian Kerajaan Arab Saudi. Jika anda ingin menyediakan silibus untuk sekolah anda [aliran agama], anda boleh merujuk buku teks tersebut sebagai panduan. Jika anda memilih "Home Schooling" untuk anak anda, anda juga boleh merujuk pada buku teks tersebut.

Berita baiknya, buku-buku tersebut boleh anda dapatkan secara percuma dari laman web Perpustakaan Digital, Kementerian Tarbiyah & Pendidikan, Kerajaan Arab Saudi. Jika anda ingin merujuk buku tersebut dalam versi bukan elektronik, silalah lawati Institut Al-Qayyim.

 


Khamis, 29 Oktober 2009

Edaran percuma CD pengenalan tentang Islam


Satu ketika dahulu, seorang kawan telah memberikan kepada saya 2 keping CD bertajuk Discover Islam. Ia adalah satu koleksi audio, video, e-buku, artikel terpilih tentang Islam dari Laman IslamHouse.com. Subhanallah! isinya sangat bagus untuk mereka yang baru dengan Islam dan mereka yang belum Islam. Bagus untuk tujuan distribusi percuma. CD tersebut saya hadiahkan kepada perpustakaan MEDIU untuk simpanan dan rujukan penggunanya.

Seorang kawan meminjamnya dan mengakui akan bagusnya isi CD tersebut, lantas berpakat dengan beberapa kawan lain untuk mencetaknya sebanyak mungkin untuk diedarkan secara percuma kepada yang belum Islam. Lalu CD pun dicetak sebanyak 1000 salinan dengan kos RM1.90 sekeping. Sekarang CD-CD tersebut sedang dalam proses edaran.

Saya sendiri merasa ta'jub dengan kesungguhan mereka ini. Dengan usaha & sumbangan kewangan mereka tersebut, dapatlah juga saya menumpang untuk mengedarkan CD-CD tersebut. Sayang juga, ia hanya boleh diedarkan pada mereka yang memahami bahasa Inggeris.

Terfikir juga, jika kita juga dapat berbuat demikian, alangkah bagusnya. Kita pilih rakaman audio, video, artikel yang sesuai, lalu kita CDkan, cetak banyak-banyak dan edarkan kepada masyarakat umum. InshaAllah ia adalah satu cara dakwah yang berkesan.

Entahlah benar atau tidak, kata teman sekerja saya yang pernah tinggal di Saudi, antara sebab tersebarnya dakwah di Saudi ialah dengan cara EDARAN PERCUMA rakaman-rakaman video dan audio serta tulisan-tulisan.


Isi kandungan CD tersebut boleh didownload dari sini.


Majalah Sunnah



Beberapa orang kawan bertanya kepada saya, "Di mana ada jual Majalah Assunnah?" saya menjawab: "cuba tanya Nawawi". Lalu saya sms-kan no HP Nawawi kepada mereka.


Sebelum ini, saya pernah menjual majalah tersebut di gerai buku darul ilm di UIAM. Ketika itu, ada juga beberapa orang kawan yang melanggan dari saya. Setiap bulan, saya akan pos kan senaskah ke beberapa tempat antaranya Sarawak & Pahang.

Majalah tersebut memang bagus dari segi kualiti ilmiahnya, cumanya ia adalah majalah terbitan Indonesia. Sesetengah orang Melayu tidak dapat memahami bahasanya. Namun bagi yang minat mengkaji, bahasa bukanlah penghalang, yang diperlukan hanyalah sedikit masa untuk membiasakan diri dengan beberapa istilah asing yang mampu dipelajari.

Pertanyaan mengenai majalah tersebut bagi saya menunjukkan bahawa majalah sepertinya memang sukar untuk diperolehi dikedai-kedai. Majalah yang mungkin hampir kualiti ilmiahnya di Malaysia ialah Majalah I terbitan Karangkraf.

Saya menggalakkan kawan-kawan yang ingin mendapatkan input ilmiah subjek Islam agar membaca majalah seperti ini. Jika antum ingin mendapatkan Majalah Assunnah, antum juga boleh hubungi saudara Nawawi.





Khamis, 22 Oktober 2009

Twitter sebagai alat untuk pengumuman



Sudah agak lama, saya menangguhkan hasrat untuk menulis tentang twitter. Saya pernah memberitahu seorang kenalan yang saya inshaAllah akan menulis sedikit tentangnya. Telah agak ramai individu-individu yang saya kenali menggunakan twitter. Jadi, saya rasa perlu dikongsikan di sini beberapa perkara yang mungkin sebahagian dari antum belum tahu tentang nya. Jadi untuk tulisan kali ini, saya mulakan dengan tajuk Twitter sebagai alat untuk pengumuman.

Sesetengah kenalan saya, menggunakan emel dan YM, untuk memberitahu kenalannya bahawa dia baru sahaja menulis entri baru diblognya. Maka, selalunya ketika saya log in meebo, akan sampai pengumuman tentang tulisan baru di blognya.

Sebahagian lain yang saya kenali, menggunakan twitter untuk memberitahu, beliau akan berada di sekian tempat, pada tarikh sekian, untuk tujuan sekian. Ada juga yang mengiklankan bahawa blog atau webnya akan dikemaskini dan tidak boleh dilawati untuk tempoh sekian.

Di sini, saya ingin cadangkan pengguna twitter dan YM untuk tujuan pengumuman perkara berikut.

Ramai pengguna twitter yang mahir, menggunakan twitter untuk mengumumkan tulisan terbaru diblog mereka. Bagi saya, cara ini akan memberi manfaat dari segi meluasnya sebaran pengumuman tersebut hinggakan ia boleh sampai kepada mereka yang tidak dikenali oleh sipembuat pengumuman. Bagaimana ia berlaku? Jawabnya ialah melalui RT atau retweet. Bagi pembaca pengumuman yang rasa tertarik dengan iklan tersebut, ada kemungkinan yang dia akan RT iklan tersebut. Maknanya, iklan tersebut, tidak sekadar sampai kepadanya, ia juga akan tersebar kepada kenalan-kenalannya. Dan dengan cara ini, mesej akan tersebar lebih meluas.




 







Selasa, 29 September 2009

Lets learn together

I believe that this sidewiki will enable us to virtually learn together.

in reference to: Google Sidewiki (view on Google Sidewiki)

Isnin, 28 September 2009

My Shared Items


My Experiments

This is the list of my experiments that I post in this blog.

Experiment- Tagrolls On Delicious

Experiment- Tagrolls on Delicious

I'm trying this out!


1- This is my tagrolls on Delicious





2- This is the sample taken from "Delicious Subject Guides: Maintaining Subject Guides Using a Social Bookmarking Site"


3- This is the experiment result based on the given sample above


4- This is another experiment result based on the given sample above

Isnin, 7 September 2009

Siaran Langsung dari Masjidil Haram

Dikemaskini: 3 Disember 2009
Beberapa ketika sebelum ini, saya menemui satu laman berbahasa arab yang menayangkan video siaran langsung dari Masjidil Haram. Silalah antum semua saksikannya pada pautan-pautan berikut [perbezaan waktu antara Malaysia dan Arab Saudi adalah lebih kurang lima jam, untuk permandangan menarik, sila tonton pada pukul 11 malam keatas] :
Pintu Kaabah
Kamera pintu Al-Malik Abdul Aziz
Tempat pembesaran Al-Malik Fahd
Kamera tempat tawaf & Rukun Yamani






Pautan-pautan kamera untuk blog [outdated]:

Terkini [3 Disember 2009]
Pautan kamera telah ditukar kepada pautan-pautan berikut:

[untuk tontonan menggunakan Real Player]

[untuk tontonan menggunakan Flash Player, tetapi kelihatan waktu ini, keempat-empat link menggunakan kamera yang sama]














Mintalah Syurga Firdaus



Dalam bulan ramadhan ini, penulis pernah menerima satu tulisan yang antara isinya menerangkan kesalahan orang-orang yang beribadah kerana mengharapkan syurga. Ketahuilah bahawa nabi kita sendiri yang menggalakkan kita supaya mengharapkan syurga. Antaranya buktinya ialah hadis Abu Hurairah yang berikut.

Dari Abu Hurairah RA berkata, rasulullah Sallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesiapa yang beriman dengan Allah dan rasulnya, dan mendirikan solat, dan berpuasa maka ia adalah hak Allah untuk memasukkannya ke dalam syurga biarpun dia telah berhijrah pada jalan Allah atau tetap tinggal di tanah kelahirannya" Para sahabat bertanya: "Wahai rasulullah, bolehkah kami sebarkan kepada orang-orang tentang berita gembira ini?" Lalu baginda berkata “Sesungguhnya di syurga itu terdapat 100 tingkat yang Allah sediakan bagi para Mujahidin di jalan Allah, jarak antara satu tingkat ke tingkat yang lain sama seperti jarak antara langit dan bumi, apabila kamu meminta kepada Allah, mintalah Syurga al-Firdaus maka sesunguhnya ia adalah syurga yang paling tengah dan paling tinggi aku lihat di atasnya terdapat Arasy al-Rahman dan daripadanya terbit sungai-sungai syurga”. [al-Bukhari].

Maka, mintalah syurga, dan mintalah Syurga al-Firdaus.

Rujukan:
Matan Hadis - Bab Darjat Mujahidin di Jalan Allah, Kitab Jihad dan Siyar, Sahih alBukhari. [Islamweb.net]
Terjemahan Hadis - Istiwa' itu Maklum Maknanya




Rabu, 26 Ogos 2009

Saf Ketika Solat


Alhamdulillah, penulis dapat beberapakali mengikuti jemaah masjid untuk solat terawih. Penulis terfikir satu perkara yang penulis rasa pihak masjid perlu lakukan ialah cuba ajarkan jemaah masjid tentang cara berdiri dalam saf dengan betul. Penulis yakin, jika pihak masjid mula bertindak, inshaAllah Ramadhan tahun yang mendatang, saf-saf jemaah akan jadi lebih baik. Berikut adalah beberapa tulisan yang penulis kira bagus untuk dijadikan rujukan dalam perkara ini.




Mohd Yaakub bin Mohd Yunus. Rapatkan saf - Usahakan barisan terbaik. Utusan Malaysia, sec. Bicara Agama. http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2005&dt=1117&pub=utusan_malaysia&sec=bicara_agama&pg=ba_02.htm&arc=hive .


Mohdfikri.com. Saf Solat – Rapat dan Luruskan (Kesilapan biasa di tempat kita). Ulasan Buku & Kitab. http://mohdfikri.com/blog/kitab-arab/fiqah/saf-solat-rapat-dan-luruskan-kesilapan-biasa-di-tempat-kita.html .


Nawawi Subandi. Posisi Imam & Makmum Adalah Dalam Satu Saf Jika Solat Jema'ah Berdua. Blogger. Fiqh-Sunnah. http://fiqh-sunnah.blogspot.com/2007/11/054-posisi-imam-makmum-adalah-dalam.html .


---. Saf Di Dalam Solat: Kedudukan, Perintah & Tuntutannya. Blogger. Fiqh-Sunnah. http://fiqh-sunnah.blogspot.com/2008/03/087-saf-di-dalam-solat-kedudukan.html .


Nurul Mubin Siraj. MERAPATKAN saf kerana sunah. Blogger. Bicara Suparjo. http://suparjo.blogspot.com/2008/10/merapatkan-saf-kerana-sunah.html .



Ramadhan Mubaarak




Testing: Utipu Embed




Berat kan rakaman ni? camana nak ringankan?

Rabu, 8 Julai 2009

Oh My Willing Servant



Semalam saya terjumpa satu lagi rakaman ceramah Dr Mamdouh Mohamed dari Audio Islam. Tajuknya ialah "Oh My Willing Servant". Macam biasa, kualiti audio bagus. Jelas bahasanya. Isinya ialah syarah hadis yang ada dalam entri blog ini bertajuk "Mohonlah Supaya di Beri Hidayah". Yang menarik ialah Dr Mamdouh ada menyebut beberapa buah-buahan tempatan kita seperti durian, rambutan dan beberapa jenis lagi. Saya memang menggemari rakaman ceramah ini dan saya amat gembira jika antum [anda] juga mahu mendengarnya. Oh ya! bahasanya sudah tentulah bahasa Inggeris, tapi bagi saya ia sangat jelas dan mudah difahami. Antum boleh muatturun audio rakaman tersebut dari sini. Atau pergi ke laman Audio Islam dan search "Mamdouh Mohamed". Enjoy learning!


Jumaat, 26 Jun 2009

Tips: Periksa Penggunaan Perkataan dengan Google Search


Bismillah ...

Hari ini, saya terjumpa satu kaedah untuk belajar bahasa. Selama ini, saya menggunakan google search sebagai alat "proofread" atau untuk mencari cara penggunaan yang betul bagi sesuatu perkataan. Caranya, saya "search" ayat yang saya inginkan beserta Quotes " " [search exact phrase]. Contohnya, saya ingin pastikan adakah ayat "how did you spelling" betul dari segi tatabahasanya, taip "how did you spelling" dan search.





Keputusan carian Google seperti di atas menunjukkan bahawa ayat tersebut tidak digunakan dan ia menunjukkan bahawa ayat saya tadi "how did you spelling" [kemungkinan besar salah kerana tidak digunakan diinternet] dan saya perlu membetulkannya. Dengan itu, saya pun cuba membetulkan ayat tersebut lalu sekali lagi buat carian di google dengan ayat yang sudah diubahsuai tersebut. Hasilnya,



Dari hasil carian google di atas, saya pasti penggunaan ayat "How did you spell" banyak digunakan diinternet. Ini menunjukkan bahawa ayat saya tersebut inshaAllah betul dari segi cara penggunaannya.  Demikianlah cara saya menggunakan google search untuk memperbaiki bahasa saya. Saya gunakannya untuk bahasa inggeris dan arab.

Hari ini, saya menjumpai satu kaedah baru dengan menggunakan "Wildcard" *. Saya jumpa kaedah ni dari sini. Begini caranya, contohnya, kita ingin pastikan ayat soalan ini "what does OMG stand for?" betul atau tidak. Taipkan "what does * stand for" pada kotak carian google dan search. Ini lah hasilnya:


Jadi, di sini, kita dah pasti, bahawa ayat tersebut memang digunapakai dan inshaAllah betul dari segi tatabahasanya. 
Sekian, selamat mencuba.

Ahad, 7 Jun 2009

Merancang perjalanan dengan Google Maps


Kebelakangan ini, terdapat banyak undangan majlis ke tempat-tempat yang belum pernah saya pergi. Semalam, saya menghadiri majlis jamuan aqiqah seorang sahabat di Bukit Subang. Itulah pertama kali saya ke sana. Petang itu, saya menggunakan Google Maps [Malaysia] untuk mencari lokasi rumah tersebut dan jalan untuk ke sana. Alhamdulillah, kebetulan saya sudah biasa melalui Lebuhraya Guthrie, perjalanan ke Bukit Subang dari Puchong menjadi lebih mudah. Saya tiba di lokasi majlis seolah-olah saya sudah berkali-kali ke sana.

Sebelum ini, yang saya tahu, Google Maps memudahkan carian lokasi melalui peta. Sebenarnya, ia berguna lebih dari itu. Antaranya ialah, mendapatkan tunjukarah [Get Directions] dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Antum [anda semua] boleh mendapatkan cadangan laluan dari satu tempat ke satu tempat yang lain melaluinya. Ia termasuk teks tunjukarah dan peta berserta laluan yang ditelah ditanda seperti di bawah. Ia memang bermanfaat, cubalah sekarang! Klik sini untuk maklumat ringkas tentang google maps di youtube [Bahasa Inggeris].




Google Maps Malaysia Overview

Jumaat, 29 Mei 2009

Kelas online sudah kembali


Alhamdulillah setelah agak lama menanti, akhirnya kelas bahasa arab online telah online semula. Perpindahan dari apartment ke rumah teres berhampiran memaksa saya berhenti dari menggunakan "maxis broadband". Kawasan tersebut agak jauh dari kawasan perumahan lain. Maxis, Celcom dan W1max tidak dapat berfungsi dengan baik. Alhamdulillah, streamyx boleh berfungsi dengan baik dan setakat percubaan pertama, kualiti kelas lebih baik dari ketika saya menggunakan MaxisBB sebelum ini. Kali ini, saya mencuba fungsi rakaman dimdim dan hasilnya, agak baik. Mungkin saya perlu gunakan mikrofon yang lebih berkualiti untuk meningkatkan kualiti audio.

Dengar hasil rakaman kelas:


Isnin, 18 Mei 2009

Maktabah Shamilah


Semasa pengajian saya di UIAM, saya sempat belajar dan menggunakan satu perisian yang hebat ketika itu, masyhur dengan nama maktabah alfiyah. Perisian ini boleh digunakan untuk mencari maklumat secara spesifik dari lebih kurang 1000 tajuk kitab. Ia juga memudahkan kerja takhrij hadis sebagaimana yang ditunjukkan oleh Dr Muhammad Abu Laith Al-Khair Abadi dalam kitabnya "  تخريج الحديث نشأته ومنهجه ". Kini, saya lebih senang menggunakan perisian Maktabah Shamilah versi 3.24 yang mengandungi lebih dari 6000 kitab. Saya tidak ingin membicarakan tentang perisian tersebut secara panjang lebar di sini, cukuplah sekadar informasi ringkas tentangnya dan dari mana boleh antum dapatkannya.  



Dari laman di bawah ini, antum boleh :

  1. Boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang perisian tersebut [bahasa Arab]
  2. Membuat carian
  3. Muatturun perisian secara percuma
  4. Tambah koleksi kitab yang dari semasa ke semasa kian bertambah bilangannya

Alhamdulillah, perisian tersebut telah pun digunakan oleh ramai pelajar dan pengkaji di Malaysia dan negara sekitarnya. Dan telah ramai pun yang telah menulis tentangnya, maka antum boleh mencarinya melalui ejen carian google. Di bawah ini, saya sertakan beberapa link yang pernah saya jumpa di internet:
  1. Komputer dan Internet - Thread bantuan pengguna Mausu'ah/Maktabah Shamilah
  2. Al-fikrah.net : Maktabah shaamelah
  3. ملتقى أهل الحديث : قسم المكتبة الشاملة


Rabu, 29 April 2009

Bila Hujan Turun





Selalunya, bila hujan turun apa yang antum [anda semua] akan buat?
  1. Angkat baju di jemuran
  2. Lari ke tempat berteduh
  3. Turun motosikal dan pakai baju hujan
  4. Tidur
  5. ... dan sebagainya
Apa pun yang antum buat, jangan lupa untuk menyebut perkataan ini:

 اللهم صيبا نافعا

Ya Allah! Cucurilah kami dengan hujan rahmat

Sepertimana yang telah diajar oleh Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam dalam sebuah hadis riwayat bukhari:

 وعن عائشة قالت : إن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان إذا رأى المطر قال : " اللهم صيبا نافعا " . رواه البخاري

Daripada 'Aisyah, dia berkata : Sesungguhnya bila rasulullah sallallhu 'alaihi wa sallam melihat hujan dia berkata : اللهم صيبا نافعا


Jumaat, 24 April 2009

Mohonlah Supaya di beri Petunjuk


Dari Abu Dzar Al-Ghifari radhiyallahu anhu, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, beliau meriwayatkan dari Allah ‘azza wa Jalla, sesungguhnya Allah telah berfirman: "Wahai hamba-Ku, sesungguhnya Akumengharamkan (berlaku) zhalim atas diri-Ku dan Aku menjadikannya di antaramu haram, maka janganlah kamu saling menzhalimi. Wahai hamba-Ku, kamu semua sesat kecuali orang yang telah Kami beri petunjuk, maka hendaklah kamu minta petunjuk kepada-Ku, pasti Aku memberinya. Kamu semua adalah orang yang lapar, kecuali orang yang Aku beri makan, maka hendaklah kamu minta makan kepada-Ku, pasti Aku memberinya. Wahai hamba-Ku, kamu semua asalnya telanjang, kecuali yang telah Aku beri pakaian, maka hendaklah kamu minta pakaian kepada-Ku, pasti Aku memberinya. Wahai hamba-Ku, sesungguhnya kamu melakukan perbuatan dosa di waktu siang dan malam, dan Aku mengampuni dosa-dosa itu semuanya, maka mintalah ampun kepada-Ku , pasti Aku mengampuni kamu. Wahai hamba-Ku, sesungguhnya kamu tidak akan dapat membinasakan Aku dan kamu tak akan dapat memberikan manfaat kepada Aku. Wahai hamba-Ku, kalau orang-orang terdahulu dan yang terakhir diantaramu, sekalian manusia dan jin, mereka itu bertaqwa seperti orang yang paling bertaqwa diantaramu, tidak akan menambah kekuasaan-Ku sedikit pun, jika orang-orang yang terdahulu dan yang terakhir di antaramu, sekalian manusia dan jin, mereka itu berhati jahat seperti orang yang paling jahat di antara kamu, tidak akan mengurangi kekuasaan-Ku sedikit pun juga. Wahai hamba-Ku, jika orang-orang terdahulu dan yang terakhir di antaramu, sekalian manusia dan jin yang tinggal di bumi ini memintakepada-Ku, lalu Aku memenuhi seluruh permintaan mereka, tidaklah hal itu mengurangi apa yang ada pada-Ku, kecuali sebagaimana sebatang jarum yang dimasukkan ke laut. Wahai hamba-Ku, sesungguhnya itu semua adalah amal perbuatanmu. Aku catat semuanya untukmu, kemudian Kami membalasnya. Maka barang siapa yang mendapatkan kebaikan, hendaklah bersyukur kepada Allah dan barang siapa mendapatkan selain dari itu, maka janganlah sekali-kali ia menyalahkan kecuali dirinya sendiri”.Hadis riwayat Muslim, no. 2577.

Hari ini ada satu tulisan tentang hidayah yang saya baca yang menyebabkan saya teringat pada hadis Qudsi di atas dari rakaman kelas Syarah Kitab Fadlul Islam. Terjemahan tersebut saya ambil dari blog baiturrahmah. Berikut secara ringkas faedah yang kita boleh dapat dari hadis tersebut diambil dari laman islamweb.net :

  1. Hadis menunjukkan pengharaman sikap zalim sesama hamba [manusia] dan ia adalah antara objektif utama syariat Allah.
  2. Hadis tersebut juga menekankan tentang pentingnya doa; pentingnya memohon hidayah [petunjuk] hanya dari Allah; permintaan hamba dibolehkan samada untuk keperluan dan kepentingan dunianya atau agamanya [akhirat]; dan doa adalah ibadah.
  3. Ianya juga menerangkan penolakan beberapa sifat yang tidak layak bagi Allah; menerangkan kesabitan beberapa sifat kesempurnaan Allah subhanhu wa ta'ala; menerangkan sifat kayanya Allah dari makhluknya dan ketaatan makhluk tidak memberi apa-apa manfaat padaNya, begitu juga kemaksiatan makhluk tidak memberi apa-apa mudarat padaNya.
  4. Selain itu, terdapat juga peringatan supaya bermuhasabah diri, memeriksa amalan dan agar menyesali akan dosa-dosa.
Baca penjelasan lanjut tentang hadis di sini.



Isnin, 20 April 2009

First (religious) obligation on worshippers


Q1 : What is the First (religious) obligation on worshippers ?

A : The first religious obligation on worshippers is to realize the purpose for which Allah the Almighty created them; and for which He took their convenant and sent them His Messangers and Books; and for which he created this present life, the Hereafter, Paradise and Hell-Fire; and for which the Inevitable would come true; and the Event would befall; and for which the balance is set and the Records fly; and for which there would be either happiness or misery; and according to which the lights would be devided, for any to whom Allah gives not light, the will be no light him!

Source: 200 FAQ ON MUSLIM BELIEF
Copied and pasted from: http://indrafebriansyah.blogspot.com/2008/09/200faq.html



Rabu, 15 April 2009

pdf Search Engine.com




Baru sekejap tadi ada seorang kawan bertanyakan, "mana nak cari e-book di internet". Katanya dia perlukannya untuk mencari bahan rujukan tambahan di jabatannya. Saya katakan padanya, cuba try "pdf search engine". Jadi di sini saya ingin kongsikan dengan antum maklumat ini. Saya jarang menggunakan enjin carian ini sebab ia tidak memuaskan untuk mencari kitab-kitab arab. Jika antum perlu mencari buku berformat pdf berbahasa Inggeris atau Melayu, cubalah enjin carian ini.



klik imej di atas untuk mencuba


Isnin, 13 April 2009

Doa di dalam Solat : Mohon Petunjuk ke Jalan yang Lurus


اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Hidayahkanlah(tunjukilah) kami Jalan Yang Lurus