Khamis, 29 Oktober 2009

Edaran percuma CD pengenalan tentang Islam


Satu ketika dahulu, seorang kawan telah memberikan kepada saya 2 keping CD bertajuk Discover Islam. Ia adalah satu koleksi audio, video, e-buku, artikel terpilih tentang Islam dari Laman IslamHouse.com. Subhanallah! isinya sangat bagus untuk mereka yang baru dengan Islam dan mereka yang belum Islam. Bagus untuk tujuan distribusi percuma. CD tersebut saya hadiahkan kepada perpustakaan MEDIU untuk simpanan dan rujukan penggunanya.

Seorang kawan meminjamnya dan mengakui akan bagusnya isi CD tersebut, lantas berpakat dengan beberapa kawan lain untuk mencetaknya sebanyak mungkin untuk diedarkan secara percuma kepada yang belum Islam. Lalu CD pun dicetak sebanyak 1000 salinan dengan kos RM1.90 sekeping. Sekarang CD-CD tersebut sedang dalam proses edaran.

Saya sendiri merasa ta'jub dengan kesungguhan mereka ini. Dengan usaha & sumbangan kewangan mereka tersebut, dapatlah juga saya menumpang untuk mengedarkan CD-CD tersebut. Sayang juga, ia hanya boleh diedarkan pada mereka yang memahami bahasa Inggeris.

Terfikir juga, jika kita juga dapat berbuat demikian, alangkah bagusnya. Kita pilih rakaman audio, video, artikel yang sesuai, lalu kita CDkan, cetak banyak-banyak dan edarkan kepada masyarakat umum. InshaAllah ia adalah satu cara dakwah yang berkesan.

Entahlah benar atau tidak, kata teman sekerja saya yang pernah tinggal di Saudi, antara sebab tersebarnya dakwah di Saudi ialah dengan cara EDARAN PERCUMA rakaman-rakaman video dan audio serta tulisan-tulisan.


Isi kandungan CD tersebut boleh didownload dari sini.


Catat Ulasan