Selasa, 12 Januari 2010

Memandu sambil belajar


Jika anda menghabiskan banyak masa memandu, pastikan masa memandu anda diisi dengan perkara bermanfaat. Antara perkara bermanfaat yang saya ingin cadangkan di sini ialah mendengar rakaman pengajian islam. Terdapat banyak rakaman-rakaman audio sedemikian di internet. Di bawah ini saya kongsikan link-link berkaitan untuk anda ambil manfaat darinya.

 [update: 17 Januari 2010]
Jika anda bermasalah untuk memuatturun rakaman-rakaman audio dari link-link di atas, anda boleh membeli secara online atau offline dari pihak berikut:

  FM Modulator
  Kebanyakan kereta sekarang ini dilengkapi dengan pemain CD. Ada juga yang dilengkapi dengan pemain MP3. Bagi kereta yang tiada pemain MP3, anda boleh gunakan FM Modulator. Alat ini ada dijual di kedai-kedai komputer. Harganya sekitar RM25 ke RM30 bagi jenis murah. Ia memerlukan thumbdrive untuk menyimpan file-file MP3 dan perlu dimainkan bersama radio. Alhamdulillah, saya telah menggunakannya dan telah dapat banyak manfaat dari alat ini dengan mendengar rakaman MP3 pengajian-pengajian Islam. Selain mendengar sendiri, anda juga boleh menghadiahkannya kepada ahli keluarga atau kawan anda agar dia juga dapat menfaat dari rakaman-rakaman MP3 tersebut.


  Real Audio SP
  Bagi fail-fail berformat RA, anda boleh menukarkan format fail tersebut kepada format MP3 dengan menggunakan perisian Real Audio SP. Berita baiknya, perisian ini adalah percuma. Anda boleh memuatturun perisian tersebut dari laman web real player. Fail-fail audio berformat RA selalu digunakan untuk fail-fail audio di laman web IslamWay. Sebelum ini saya juga merasa terkilan kerana tidak dapat mendengar sesetengah rakaman audio menggunakan FM Modulator kerana format RAnya. Alhamdulillah kini, dengan perisian Real Audio SP ini, fail audio tersebut boleh ditukar ke format MP3.


  Mudah-mudahan maklumat ini memberi manfaat untuk anda.


    


  Catat Ulasan